ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Tankut, Ozanların sorunları hakkında Meclis'te önerge verdi.

31/03/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili



Türk kültür varlığının önde gelen unsurlarından biri âşıklık geleneğidir. Bu geleneğin temsilcileri olan aşıklar yada halk şairleri, günümüze intikal eden yada bizzat kendilerince üretilen şiirleri, türküleri, deyiş, atışma, hikaye, destan ve benzeri alanlardaki eserleriyle Türk milli kültürüne katkı sunarlar. Bazen halka hizmet noktasında makam mevki sahiplerini överek teşvik eden, bazen de aynı konumda bulunanları yergileriyle uyaranlar da onlardır. Bazen halkın en önemli bir sorununu, bazen de takdir edilmesi gereken bir hizmeti en veciz şekilde ifade eden de yine ozanlarımızdır. Bu yönleriyle halk ozanları, yaşadıkları bölgelerde halkın dili, gözü, kulağı gibidirler. Yine onlar Türk dilini, Türk tarihini, Türk örfünü, kısa özetle Türk kültürünü hem yaşadıkları coğrafyalarda ve bazen de milli vasıflara bezeyerek kuşaktan kuşağa aktaran, günümüz popüler sanatçılarının gölgesinde kalmış, unutulmuş, hor ve hakir görülmeye devam eden vazgeçilmez kültür elçilerimizdir. Popüler sanat ve sanatçıların aksine, Türk kültürünün yozlaştırılmasına karşı sazıyla, sözüyle siper olan da onlardan başkası değildir.

İşte böylesine bir öneme haiz aşıklık geleneğinin yaşayan temsilcileri olan, bu kültürün canlı tutulmasına katkı sağlayan yöresel sanatçılarımızın maddi ve manevi olarak desteklenmeleri gerektiği yönünde bir beklenti oluştuğu gözlemlenmektedir.

Geçtiğimiz günlerde seçim bölgem olan Adana’da bazı ozanlarımız hem şikâyetlerini hem beklentilerini ifade etmişlerdir. Bakanlık tarafından dönem dönem sınav açıldığını, başarılı bulunanlara Bakanlık adına düzenlenen birer kimlik verildiğini belirten ozanlarımız, Bakanlığın verdiği kimlikle manevi anlamda onore edilmelerine karşın maddi anlamda ise destek verilmediğinden yakınmaktadırlar. Bu yüzden kendilerine de devlet sanatçılarına yönelik uygulamada olduğu gibi bir maaş bağlanmasını talep etmektedirler.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Halk ozanlarının içinde bulunduğu sorunlar, onların talep ve şikayetleri hakkında bilginiz var mıdır?

2- Halk ozanlarının maddi anlamda desteklenmesi yönündeki talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

3- Bakanlık gündeminde bu konuyla ilgili bir plan, çalışma var mıdır?

4- Böyle bir plan ve çalışma yoksa, Bakanlık gündemine alınması düşünülmekte midir?
,

,,